\

Veerkrachtverhaal op maat

Veerkrachtverhaal op maat

Metaforische (therapeutische) verhalen om je kind te ondersteunen in zijn of haar ontwikkeling.

In de spelkamer kwam ik regelmatig ouders tegen die hun kind meer wilden ondersteunen bij gebeurtenissen en emoties. Hoe kunnen we in liefde stilstaan bij thema’s, gebeurtenissen en emoties op een manier die aansluit bij het kind? Hoe geven we woorden aan het onzegbare? Hoe kunnen we kinderen spelenderwijs en praktisch ondersteunen? 

Verhalen (metaforen) zijn van alle tijden.

Ze verbinden en geven houvast en ruimte voor het onzegbare. Het samen schrijven van een verhaal is elke keer weer een waardevol proces. De verhalen staan stil bij thema’s, gebeurtenissen, herinneringen en emoties, maar vooral ook bij liefde, vaardigheden en kracht. Ze verbinden en geven troost en ondersteuning. Hierdoor kan een kind in liefde en vertrouwen meer grip op zichzelf en de wereld om zich heen krijgen.

Veerkrachtverhalen op maat zijn geschreven én geïllustreerd vanuit liefde, speciaal voor jullie kind. Een veerkrachtverhaal raakt precies aan die thema’s die voor jouw kind belangrijk is. Het eindproduct is tastbaar, maar zoveel meer dan alleen een verhaal.

De kracht van veerkrachtverhalen op maat:

 • Verhalen zorgen voor verbindingontspanning en plezier.
 • Het gebruik van een metafoor zorgt voor veiligheid en emotionele afstand. Hierdoor kan het kind nieuwe informatie ontvangen en is er ruimte om anders te gaan kijken.
 • In verhalen kunnen woorden gegeven worden aan het onzegbare. Er kan erkenninghoop en nieuwe mogelijkheden aangereikt woorden.
 • Verhalen bieden ruimte om te ontvangen, te groeien en te veranderen.
 • Op maat geschreven, dus het raakt precies aan die thema’s die belangrijk zijn voor jouw kind. Dit zorgt ervoor dat er bewust en onbewust sneller sprake is van herkenning en gevoel van verbinding met de hoofdpersoon. 
 • Veerkrachtverhalen zijn verhalen om kinderen iets uit te leggen, te leren of te verwerken

Hoi, ik ben Eva

Speltherapeut, illustrator en schrijver van veerkrachtverhalen. Ik ben oprichter van Joukie en heb al veel kinderen en ouders stukje mogen ondersteunen in hun veerkracht.

Ik help kinderen en hun ouders met het aanbieden van betekenisvolle illustraties, spelmaterialen en veerkrachtverhalen op maat om kinderen te ondersteunen in zijn of haar ontwikkeling.

Met de veerkrachtverhalen op maat maken we samen dé metafoor voor jouw kind.

Wow wow wow, wat is dit ge-wel-dig gaaf. Ik heb het hele proces van de totstandkoming als heel ontluikend ervaren.
Voor mij zijn mijn kinderen spiegels. Als ouder loop je tegen bepaalde thema’s aan met je eigen kinderen, bewust en/of onbewust. Het verhaal dat Eva heeft ontwikkeld, met de prachtige illustraties erbij, naar aanleiding van een uitgebreide telefonische intake was spot-on. Ook al zou je denken van wel, bepaalde voor de hand liggende observaties binnen de gezinsdynamiek zijn echt niet altijd zichtbaar, als je er middenin zit. Maar Eva’s observaties en ‘verbindingen’ gaan nog verder. In het verhaal dat Eva heeft gemaakt komen meerdere persoonlijke onderwerpen aan bod. En dat betekent automatisch dat het verhaal ook raakt. Bewust en onbewust. Onze zoon voelde zich er heel erg aangetrokken door en ging naar aanleiding van het verhaal open vragen stellen. Soms pas na een paar dagen. Langzaam leek het alsof er een lichtje ging branden. Het verhaal is heel diepgaand, en elke keer als we het verhaal lezen halen we er iets anders uit. We ervaren het product als heel ondersteunend, waardevol en liefdevol.
Wij hebben de mooie illustratie een plekje in huis gegeven, zodat het een ijkpunt is om bij bepaalde onderwerpen en/of gedachtes stil te staan.

Veerkrachtverhalen zijn veel meer dan ‘alleen’ een verhaal.”

Moeder van M. 

Dit gaan we doen

w

Stap 1 Contact

Om een veerkrachtverhaal op maat te schrijven, is het belangrijk om met elkaar te verbinden. In een (online) afspraak maken we kennis en brengen we het doel van het veerkrachtverhaal in kaart. Wat zijn de wensen, verwachtingen, vaardigheden en krachten van je kind. We formuleren een metafoor die past bij jouw kind.

j

Stap 2 Ontwerpen

We maken het veerkrachtverhaal voor jouw kind. Ik neem je mee in dit proces.
Als het verhaal helemaal af is laat ik de tekst redigeren. Hiermee worden de spel- en taalfouten er uitgehaald.

Stap 3 Illustreren

Bij het verhaal worden illustraties gemaakt om het verhaal nog krachtiger neer te zetten. De tekst en de illustraties worden samengevoegd tot één geheel.

Stap 4 Het veerkrachtverhaal

We staan stil bij hoe het verhaal aangeboden kan worden aan jouw kind. Hoeveel herhaling er nodig is en hoe we gebruik kunnen maken van ankers. Jullie ontvangen een gedrukt veerkrachtverhaal.

Een veerkrachtverhaal op maat is voor jou als je:

 • Gelooft in de kracht van verhalen voor je kind.
 • Je kind wilt ondersteunen op een speelse en praktische manier.
 • Bereid bent om actief het verhaal voor te lezen, te herhalen en gebruik te maken van ankers.

“Heel mooi verhaal met enorm veel herkenbaarheid in de thematiek.
Ik kan eruit halen dat je je inleeft in het kind, de ouders, de thematiek, het dier, naamgeving van het dier, het klopt en sluit aan op elkaar.
Heel zorgvuldig, verzorgd en liefdevol geschreven. Ik kan eruit opmaken dat je er veel tijd en aandacht in stopt.“

liefs, Ruben

Na onze samenwerking heb jij:

 • Een veerkrachtverhaal op maat.
  Volledig gebaseerd op de situatie, interesses, kwaliteiten en uitdagingen van jouw kind.

 • Een praktische manier om je kind te helpen.
  Het veerkrachtverhaal is een speels en praktische manier om je kind te helpen bij zijn of haar uitdaging of probleem. Het is een krachtig hulpbron.

 • Je kind heeft meer grip op zichzelf en het verhaal.
  Aan lastige onderwerpen worden woorden gegeven. Het ‘hoe te vertellen’ is niet meer ingewikkeld, omdat het vormgegeven is in het verhaal. Door het verhaal krijgt je kind meer grip op zichzelf en de wereld om zich heen. Het kind kan met liefde en vertrouwen naar zichzelf en de wereld om zich heen kijken.

 • Je kind kan gebruik maken van eigen krachten.
  Er is zowel aandacht voor het probleem als de krachten van je kind. Je kind krijgt meer zicht op zijn eigen krachten en is beter in staat om tot een eigen oplossing te komen.

“Wij hebben (bijna) alle veerkrachtverhalen. Het zijn mooie verhalen die ik mijn kinderen voorlees voordat ze gaan slapen. De verhalen lezen heel gemakkelijk, en mijn kinderen bestuderen ondertussen de prachtige illustraties. In de verhalen zitten emotionele thema’s verpakt die een (levens)boodschap meegeven. Elke keer als ikzelf hetzelfde verhaal lees, valt mij weer iets ‘nieuws’ op. Mijn kinderen worden er rustig van en gaan verdiepende vragen stellen. Dit levert mooie gesprekken op.”

Aurora

De mogelijkheden

“Met de prachtige, beeldende illustraties weet Eva van Asperen emoties zodanig weer te geven dat iedereen deze direct herkent en voelt. De illustraties begeleiden het spel en de verhalen die kinderen kunnen ondersteunen in hun ontwikkeling. Het verhaal over Stampertje is hartverwarmend. De producten werden vlot geleverd en waren met zorg en aandacht ingepakt.

Een grote aanrader!”

Sanna

Veelgestelde vragen

ijken Is het mogelijk om eerst vrijblijvend contact te hebben of een veerkrachtverhaal op maat bij mijn kind past?
Ja, dit is zeker mogelijk! Neem bij vragen of twijfels vooral contact op, dan kunnen we samen kijken of een veerkrachtverhaal op maat passend is. 

Is het mogelijk om in termijnen te betalen?
Ja, voor de veerkrachtverhalen op maat incl. illustraties kan er in 4 termijnen betaald worden.  Bij een veerkrachtverhaal op maat, zonder illustratie, is dit helaas niet mogelijk. 

Ik heb zelf een verschaal geschreven (of ik wil dat), maar ik wil er graag een passende illustratie bij. Kan dat?
Wat goed dat je zelf een verhaal hebt geschreven. Heel mooi en waardevol! Je kunt altijd contact opnemen voor een losse illustratie of andere vragen. Dan kijken we samen wat je wensen zijn en of we iets voor elkaar kunnen betekenen. 

Hoe weet ik of het verhaal aanslaat bij mijn kind?
Dit kan direct verbaal of non-verbaal zichtbaar zijn. Het kind laat bijvoorbeeld zien dat het hem raakt:

 • Veel vragen stellen
 • Tranen
 • Glimlachen
 • Rood worden
 • Blikken van verstandhouding

Soms vermindert het probleemgedrag snel na het vertellen van het verhaal of laat het kind meer gewenst gedrag zien. Soms is het kind vooral ontroerd. Soms is het minder duidelijk wat het verhaal met het kind doet en heeft het kind tijd nodig om het verhaal te verwerken.

Lees ook ‘tips bij het gebruik van een veerkrachtverhaal’.

Heb je tips met betrekking tot het voorlezen van het verhaal? 
Er zijn verschillende onderdelen die belangrijk zijn bij het voorlezen van een veerkrachtverhaal.

Contact, rust en veiligheid
Om echt te kunnen luisteren (te ontvangen) is het belangrijk dat er voldoende rust en veiligheid is. Dus kies een rustig moment uit, voor zowel je kind als jezelf. Wees in het hier en nu en in contact. 

Dan is er voldoende bereidheid en veiligheid om naar het verhaal te kunnen luisteren. 

Herhaling
Het kan belangrijk en helpend zijn om het verhaal een periode regelmatig te herhalen, hierdoor blijft het meer op de voorgrond. Soms lezen ouders het verhaal vaker voor. Soms leest een kind (afhankelijk van het verhaal en de leeftijd) het verhaal zelf ook nog door. 

Kinderen vinden het soms fijn om tekeningen te maken of te spelen over het verhaal. 

De poster/illustraties kunnen neergezet of opgehangen worden als ankerpunt. Kijk samen met het kind welke plek hij/zij fijn vindt. 

Van onbewust naar bewust
Een veerkrachtverhaal spreekt in eerste instantie het onbewuste aan. Sommige kinderen leggen uit zichzelf al de link naar het bewuste. Dan laten kinderen bijvoorbeeld zien dat het werkt. 

Bij andere kinderen is het niet meteen goed te zien wat het verhaal met het kind doet. Dan is het belangrijk dat er voldoende herhaling is of door spelenderwijs met het verhaal bezig te zijn. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan het maken van een tekening. 

Soms is het belangrijk om met het kind actief te bespreken wat het verhaal voor hem betekent.   

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.