\

Over Joukie.nl

Als kind hield ik van tekenen, vissen, voetballen en sporten. Ik had een stenenverzameling, vond barbies niets aan, maar had daarentegen wel poppen. Ik had een favoriete pop. De pop was anders dan de gemiddelde pop, misschien precies de reden waarom ik er zo gek op was. Om je enigszins een idee te geven: de pop had flaporen, keek scheel en trok een gekke mond. De haren stonden alle kanten op. En ik was er gék op.

Verder was ik als kind (en nog steeds) rustig, op de achtergrond en verlegen. Ik werd vaak ‘de stille’ genoemd. Ik was goed in observeren en was sterk in sport. Daar haalde ik ook altijd veel voldoening uit. Mijn gedachtestroom ging dan uit en ik was in het moment. Het gaf rust. Zo ook met knikkeren.

Een voorbeeld: ik speelde tegen de grote en sterke jongen uit de klas. De jongen waar je geen ruzie mee wilde hebben. Ik won, maar hij was het daar niet mee eens. Ik zei dat ik wel had gewonnen en gaf de knikker niet terug (het ging natuurlijk om zo mooie grote …). De jongen draaide mij een rondje in de lucht en gooide mij neer op de straat. Mijn net nieuwe broek was stuk. En…

Ik kijk er nog steeds met TROTS op terug. Het is een succesverhaal. Nog steeds voelt mijn kleine ik de ‘overwinning’ in haar lijf. Ik was voor mezelf opgekomen, stond ‘mijn mannetje’ én ik had gewonnen, dus het was ook gewoon eerlijk. Iets wat ik nooit had gedurfd buiten het spel.

Dit zijn meteen een aantal voorbeelden van de kracht van spel in het dagelijks leven van kinderen. En dan heb ik het nog niet eens over het gebruik van spel in de moeilijkere momenten van het leven. Ondertussen ben ik speltherapeut, heb ik bij grotere organisaties gewerkt en jaren een eigen praktijk gehad. Tijdens mijn zwangerschapsverlof, ik heb twee kinderen, heb ik mijn liefde voor tekenen en schilderen weer herontdekt. Nu combineer ik mijn liefde voor kinderen, spel(therapie) en schilderen met elkaar. Met als doel om praktische en speelse handvatten aan te reiken om kinderen te ondersteunen in hun ontwikkeling.

Benieuwd naar de naam Joukie?

De naam Joukie (vernoemd naar mijn vader Jouke) staat symbool voor de boog van taxushout. Taxushout is sterk en elastisch, waardoor het hout zeer geschikt is om bogen te maken. Dit staat symbool voor de veerkracht die kinderen hebben, die kunnen groeien en ontwikkelen met vallen en opstaan. Hoe vaak verbazen wij ons over hoe kinderen met bepaalde situaties om gaan, met hoeveel veerkracht ze hun eigen oplossingen kunnen vinden. Echter om een boog te maken, kan er begeleiding en ondersteuning nodig zijn. Ook kinderen hebben deze begeleiding en ondersteuning nodig. Als volwassenen hebben wij hier een essentiële rol in.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.